Ouderavond: Sensomotorische ontwikkeling

Bewegen is de basis van alles wat een kind gaat leren. Vanaf zijn prille begin beweegt het kind en doet het ervaring op over zichzelf en de wereld om zich heen. Dit ervaren en bewegen noemen we de sensomotorische ontwikkeling.
Dit onderwerp beslaat 2 avonden waarvan de ene avond meer over de motorische ontwikkeling en de tweede avond meer over de zintuiglijke ontwikkeling gaat.
Vooral in het eerste levensjaar van een kind wordt er veel ervaring opgedaan in dit ontwikkelingsgebied. Het is van groot belang dat een kind de fasen in de sensomotorische ontwikkeling goed doorloopt omdat het de basis legt voor zijn verdere ontwikkeling.
Als ouder heb je veel invloed op de manier waarop kinderen zich ontwikkelen.
We gaan met elkaar kijken hoe de fasen van de sensomotorische ontwikkeling eruit zien. Zo leren we bewust kijken naar het bewegen van zuigelingen, peuters en oudere kinderen. Zo kunnen we elkaar ook ideeën geven over spelletjes en activiteiten die de kinderen kunnen steunen in hun ontwikkeling.
Ook het gebruiken van de zintuigen, het opdoen van vele interessante ervaringen en het opbouwen van mooie herinneringen hebben daarin een grote plaats.
Zo wordt spelen met kinderen niet alleen plezier maar ook een boeiende ondersteuning voor de rest van hun leven.