Buitenspelen

Buiten spelen, binnen pret

“Hoe vond je het zelf als kind om buiten te spelen?” vroeg ik aan een grote groep leidsters uit de Kinderopvang. “En welke spelen deed je zelf het liefst?” Een ochtend brainstormen over buitenspelen werd een tocht naar de eigen ervaringen van vroeger. Hoe langer we bezig waren hoe meer enthousiaste verhalen over buitenspelen naar voren kwamen.

 

Buiten uiten

Over buitenspelen en taalontwikkeling

Door buiten spelen doen kinderen een schat aan ervaringen op waar ze woorden aan kunnen verbinden. Buiten veranderen situaties telkens weer, niets is voorspelbaar. Dat doet een beroep op de woordenschat van kinderen. Doordat ze buiten meer op zichzelf zijn aangewezen, moeten ze zelf ook conflicten oplossen. Wie je bent, wat je wilt en het telkens weer reageren op andere kinderen; het geeft ze veel kansen om zich te leren uiten.

 

Buitenspelen: spelmaterialen en spelontwikkeling

“Nu geen speelplek, straks geen toekomst” is een slogan die Jantje Beton voert. Een speelplek buiten is essentieel voor kinderen om zich te ontwikkelen, de wereld te verkennen en uitdagingen aan te gaan. Maar een buitenruimte die goed is ingericht en er aantrekkelijk uit ziet is niet genoeg.  Belangrijker is dat een buitenruimte veel speelmogelijkheden biedt en dat er spelmateriaal aanwezig is dat het kind kan stimuleren in zijn ontwikkeling. Over de (spel)ontwikkeling van kinderen en spelmogelijkheden van prikkelende, vaak (kosteloze) materialen.

 

Valt er hier nog wat te beleven?

Speel op veilig of avontuurlijk spelen?

Fris en schoon komen de peuters ’s morgens de groep binnen. ‘Een fijne ochtend, ga maar lekker spelen’ wensen ouders hun kinderen toe. Een paar uur later is aan veel peuters duidelijk te zien dat ze lekker gespeeld hebben! “Ze mochten verven met échte verfrollers”, vertelt de leidster, “en daarna hebben we heerlijk buiten gespeeld en het tuintje omgespit.” Het is te zien aan de kinderen en hun kleren! Niet alle ouders kijken even blij als ze hun peuters zo zien. Ze kloppen het zand van de kleren en lopen nog even naar binnen om de handen te wassen. Wij polsten de meningen van leidsters in een aantal kinderdagverblijven en speelzalen.