Ergonomie

Hoe zorg je voor veilig ‘vervoer’ voor een kind?

Over het vasthouden, dragen en tillen van baby’s

Als we een auto kopen dan moet deze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hij moet veilig, zeker en ‘comfortabel’ zijn. Goed zicht hebben, prettig bestuurbaar zijn en we moeten hem goed onderhou­den.

Als je als verzorger een kind tilt en draagt, vervoer je het kind van de ene plaats naar de andere. Evenals bij een auto moet dit vervoer aan bepaalde voorwaarden voldoen!

 

Ergonomie in de kinderopvang; Waar je als leidster op moet letten

Of je nou in een peuterspeelzaal of in een kinderdagverblijf werkt. Werken als leidster in de Kinderopvang is lichamelijk een van de zwaarste beroepen. Het getuigt van professionaliteit als leidsters zichzelf lichamelijk zo verzorgen en trainen, dat ze dit werk kunnen volbrengen zonder lichamelijke klachten! ‘Volg’ daarom de gebruiksaanwijzing van je lichaam!

 

Zorg voor jezelf!

Tillen en dragen, schuiven en duwen; hele dagen werken in de kinderopvang kost het lichaam veel energie en kracht. Menig leidster ploft na een dag werken thuis vermoeid op de bank. Om lichamelijke klachten te voorkomen is het van groot belang goed voor je lichaam te zorgen, zodat het in staat is het werk aan te kunnen. Zelfzorg is een voorwaarde om je werk nu en in de toekomst op een verantwoorde wijze te doen. Fysiotherapeut Hanneke Poot-van der Windt geeft een aantal tips hoe je tijd voor jezelf kunt nemen om goed voor jezelf te zorgen.

 

Gezond achter de computer

Een muisarm of Nintendo-duim; ook kinderen krijgen steeds meer klachten door het werken achter de computer. Hanneke Poot-van der Windt reikt adviezen en tips aan en vertelt waar opvoeders op kunnen letten. Want ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.